Annons
Nyheter

Rysk förhoppning om islossning inför toppmöte

Irans militära närvaro i Syrien är en av de främsta frågorna under toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och hans ryske motpart Vladimir Putin i Helsingfors på måndag. Kreml hoppas att mötet ska leda till islossning i relationerna mellan de båda länderna.(TT)
Publicerad 13 juli 2018

Konflikterna i Syrien och Ukraina samt anklagelser om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet har gjort att relationerna mellan USA och Ryssland är de sämsta sedan kalla kriget. Moskva hoppas nu att toppmötet i Helsingfors ska leda till att relationerna tinar upp.

””

I presidentpalatset

Annons

Mötet kommer att äga rum i den finländska presidentens palats i Helsingfors. President Sauli Ninistöö kommer att ha möten med Trump och Putin, innan de båda gästerna träffas för ett enskilt samtal. Därefter ska samtalen inkludera personer ur respektive lands delegationer.

En av de huvudsakliga frågorna rör situationen i Syrien och Irans militära närvaro i landet, uppger Usjakov. Ett annat ämne som kan komma upp under mötet är Rysslands stöd till de proryska rebellerna i östra Ukraina.

Parallellt med toppmötet kommer utrikesminister Sergej Lavrov att träffa sin amerikanske kollega Mike Pompeo. De förväntas diskutera utvisningen av diplomater i samband med anklagelserna om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet.

Första toppmötet

Enligt Kreml kommer det inte att bli något gemensamt uttalande, men presidenterna kommer att ge en presskonferens efter toppmötet.

Putin och Trump har aldrig tidigare träffats vid ett enskilt toppmöte. Senast de sågs var i samband med att Stillahavs-samarbetet Apec höll ett möte i Vietnam i november 2017.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons