Annons
Nyheter

Expert om eldupphöret: Mest positiva på år

Röda Korset välkomnar beskeden från Jemensamtalen. En expert kallar överenskommelsen "det mest positiva på flera år. " Men oron är fortsatt stor för ihållande konflikter och hungersnöd. - Det är en lång väg kvar till fred i Jemen, säger Samuel Bergenwall vid FOI.(TT)
Publicerad 13 december 2018

Representanter för den jemenitiska regeringen och Huthirebellerna log och fattade varandras händer. Överenskommelsen om eldupphör i den strategiskt viktiga hamnstaden al-Hudaydah kom inte lättvindigt. Men den väntas påverka många, inte minst hjälporganisationer som Röda Korset.

””

Ständig kamp

Annons

Att få fram medicin och mat till nödställda är en ständig kamp.

””

Samtidigt är orosmolnen fortfarande överhängande. Viktigt är att den kommersiella importen av mat och medicin kommer igång och att den når barn och utsatta, enligt Röda Korset. Där är hamnen i al-Hudaydah, mot Röda havet, betydande för inflödet av varor till ett mycket fattigt land. Det finns rapporter om att hamnen står för mer än 60 procent av all mat och medicin som importeras till landet.

Samuel Bergenwall, forskare vid Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) Asien- och Mellanösternprogram, beskriver hamnstaden som en knäckfråga.

””

Samtidigt finns en rad andra konflikter i landet som inte kommer att lösas genom att regeringen och Huthirebellerna skakat hand.

””

"Väldigt oroad"

För Röda Korset är humanitära korridorer ett steg i rätt riktning. Tillträdet till stora delar av Jemen kommer däremot fortsatt att vara begränsat, säger Cecilia Sobocki.

””

Trots humanitärt stöd befinner sig mer än 15 miljoner jemeniter bara ett steg från svält, enligt FN.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons