Annons
Nyheter

Regeringskris i Finland - det här har hänt:

Finlands regering faller efter Sannfinländarnas val av en ny kontroversiell partiledare. Ny partiledare Under den gångna helgens partikongress i Jyväskylä valde högerpopulistiska Sannfinländarna EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny partiledare.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Ny partiledare

Under den gångna helgens partikongress i Jyväskylä valde högerpopulistiska Sannfinländarna EU-parlamentarikern Jussi Halla-aho till ny partiledare. Halla-aho vann med 949 röster mot den närmste utmanaren Sampo Terho med 629 röster.

Annons

Valet av Halla-aho har kallats en palatskupp: Han fick med sig sitt gäng till partikongressen, berättar professor Göran Djupsund vid Åbo Akademi.

””

Föregångaren avgick i mars

Halla-aho valdes efter det att Finlands utrikesminister Timo Soini i mars meddelande att han skulle avgå som ordförande för Sannfinländarna.

Timo Soini var med och bildade Sannfinländarna och har lett partiet i 20 år. Under den tiden har partiet varit framgångsrikt och nått ett stöd på närmre 20 procent.

Stödet för Sannfinländarna har rasat kraftigt. Förre partiledaren Timo Soini har förklarat det med flyktingkrisen och läget på arbetsmarknaden.

Kontroversiell politiker

Jussi Halla-aho är en kontroversiell politiker. År 2012 dömdes han för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid för att han skymfat islam på sin blogg. I sin text hävdade han bland annat att islam är en religion som godkänner pedofili. Han antydde också att stöld kan vara ett genetiskt särdrag hos somalier, enligt Högsta domstolen.

Hallo-aho vill ha en mycket mer restriktiv invandringspolitik. Det är en "ödesfråga" för många västeuropeiska länder i framtiden, anser han.

Missnöjda väljare

Partiledarbytet kommer som ett svar på att Sannfinländarnas kärnväljare varit missnöjda med en del av de kompromisser som den förre partiledaren Timo Soini gjort i trepartiregeringen.

Annons

Efter valet av Jussi Halla-aho ser de andra partierna i regeringen - Samlingspartiet och Centern - inte längre någon möjlighet att samarbeta med Sannfinländarna.

Samlingspartiets och Centerns rikdsdagsgrupper ska under måndagskvällen ta slutgiltig ställning till samarbete.

Samma linje utlovas

Under sitt linjetal under söndagen sade Halla-aho att partiets politiska linje inte ändrats i någon väsentlig grad. Han vill att det befintliga regeringsprogrammet ska verkställas.

Både liberala Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna är nu redo att förhandla om ett nytt regeringsprogram.

Från andra delar av oppositionen hörs krav på nyval, bland annat från De grönas ledare Ville Niinistö.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons