Annons
Nyheter

Sipilä vill ombilda regeringen

Efter partiledarbytet är Sannfinländarna inte längre välkomna i regeringen. - Det sannolika är att jag vänder mig till presidenten och ber honom att upplösa regeringen, säger statsminister Juha Sipilä (C). Men det kan bli en svår uppgift.(TT)
Publicerad 12 juni 2017

Men det kan bli en svår uppgift. Bara de två minsta oppositionspartierna säger sig vara redo att förhandla. En regering med den basen skulle dessutom vara svag med bara ett mandats övervikt i riksdagen.

Efter överläggningar mellan regeringspartierna gör Sipilä och Petteri Orpo, finansminister och Samlingspartiets ledare, bedömningen att det inte längre finns förutsättningar för att regera tillsammans med Sannfinländarna under den invandringsfientlige Jussi Halla-ahos ledning, dömd för hets mot folkgrupp och brott mot trosfrid.

Annons

På en presskonferens sade Sipilä och Orpo att samtalet med Halla-aho var "öppet och ärligt". Men efteråt drog de slutsatsen att den gemensamma värdegrund som behövs för att få en handlingskraftig regering saknas.

Kvar i Bryssel

De anser inte heller att vore en bra lösning att Halla-aho, som är invald i EU-parlamentet, skulle vara kvar i Bryssel och överlåta regeringsarbetet åt sin partiledning.

Enligt Orpo är det helheten som gör att regeringssamarbetet inte kan fortsätta, snarare än en enskild detalj.

””

Vid ett möte med Centerns riksdagsgrupp fick Sipilä en fullständig uppslutning bakom sitt agerande.

Senare meddelade även Samlingspartiets riksdagsgrupp att den har fullt förtroende för Sipiläs och Orpos agerande.

"Ett nytt parti"

Göran Djupsund, professor i statsvetenskap vid Åbo Akademi, säger att det är en dramatisk dag i finländsk politik.

””

Han utesluter inte alternativet nyval.

””

Sannfinländarnas val av Halla-aho till ny partiledare liknar Göran Djupsund vid en palatskupp.

””
Annons

Utesluter inte SDP

För att undvika nyval gäller det för Sipilä att hitta ett nytt regeringsunderlag. På pressträffen gjorde han klart att han inte vill ha några större förändringar i det existerande regeringsprogrammet.

Både Svenska folkpartiet (SFP) och Kristdemokraterna har visat intresse för att förhandla om ett nytt regeringsprogram.

””

Sipilä tycks inte heller utesluta att det största oppositionspartiet Socialdemokraterna skulle kunna ingå i en ny regering. SDP-ledaren Antti Rinne har sagt att partiet är redo att ta regeringsansvar, men först efter ett nyval.

Enligt Sipilä var tonen "mjukare" i hans samtal med Rinne. Även från De gröna och Vänsterförbundet har det redan höjts krav på nyval.

De grönas ledare Ville Niinistö säger till Yle att Halla-ahos linje behöver sättas på prov.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons