Annons
Nyheter

Rapport: IS skattmasar flitiga

Bakom rubrikerna om krig och terror brottas även extremiströrelsen IS med att få vardagsekonomin att gå ihop. Enligt en analys tjänar jihadisterna stora pengar på moms men har fått svårare att exportera olja. Ungefär som Umeås budget.(TT)
Publicerad 8 december 2015

Ungefär som Umeås budget. Så stor, omkring 700 miljoner kronor i månaden, är just nu IS ekonomi, enligt en uppskattning från den Londonbaserade informationsgruppen IHS.

Omkring hälften av intäkterna kommer från beskattning, bland annat en momssats på 20 procent, där IS (Islamiska staten) har fördelen att kunna ta ut pengar både som offentlig aktör och som beskyddarverksamhet.

Annons

Effektiv affär

””

Nästan lika mycket tjänar IS på den omtalade oljeförsäljningen, vilken dock anses ha störts allvarligt av den senaste tidens luftangrepp mot raffinaderier och vägtransporter. Uppgifter finns om att IS börjat sänka sina stridandes löner, kräva avgifter av invånare som vill lämna dess områden och överväger höjda tariffer för el, mobiltelefoni, internet och annat, hävdar IHS.

Tvingas ta ansvar

IS inkomstkällor gör rörelsen oberoende av de donationer som andra terrororganisationer förlitat sig på, enligt IHS, men samtidigt behöver de också stå för vissa offentliga tjänster och kan inte "spendera allt på vapen och bombkonstruktion".

Mellanösternforskaren Marc Pierini på Carnegieinstitutet håller med om proportionerna i IHS uppskattning men varnar för att lita på några exakta siffror om en organisation så höljd i dunkel.

Försöker isolera

Efter segdragna förhandlingar har en allians av västliga och regionala regeringar de senaste två månaderna, menar Pierini, hårdsatsat på att strypa IS möjligheter att flytta pengar över gränser.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons