Nyheter

Puigdemont kan utlämnas - jublar ändå

Kataloniens tidigare regionpresident Carles Puigdemont kan utlämnas till Spanien från Tyskland för misstankarna om förskingring av offentliga medel. Däremot avslås begäran om utlämning för de mer allvarliga brottsmisstankarna om uppror. Puigdemont ser beslutet som en seger.(TT)
Publicerad 12 juli 2018

"Domstolen beslutade i morse att en utlämning på grund av anklagelser om missbruk av offentliga medel är tillåten", heter det i uttalandet från den högsta juridiska instansen i den tyska delstaten Schleswig-Holstein.

Strax efteråt meddelade tyska åklagare att de inom de närmaste dagarna kommer att avgöra om utlämningen till Spanien ska verkställas. Det handlar i princip om en formalitet.

Inget uppror

En central del i domstolens beslut är att de poängterar att Puigdemont enligt rådande rättspraxis i EU endast kan prövas för det åtal som han utlämnas för. Rätten slår fast att händelserna i Spanien kring tiden för Kataloniens folkomröstning inte går att betrakta som högförräderi eller störande av den allmänna ordningen, enligt tysk lag.

"Den grad av våld som krävs för att det ska betraktas som högförräderi har inte förekommit i Spanien. Det kan inte heller betraktas som störande av den allmänna ordningen, eftersom Carles Puigdemont endast var involverad i att driva igenom folkomröstningen", skriver domstolen.

Detta innebär alltså att Spanien inte kan fortsätta med rättsprocessen gällande uppror när Puigdemont kommer tillbaka från Tyskland. Detta får huvudpersonen själv att reagera med glädje på Twitter.

"Vi har besegrat den stora lögnen från staten. Det tyska rättssystemet förnekar att folkomröstningen den 1 oktober var ett uppror", skriver Puigdemont.

Kan fortfarande åtalas

Däremot kan den före detta regionpresidenten fortfarande ställas inför rätta för förskingring av offentliga medel, en anklagelse kopplad till kostnaderna för att genomföra folkomröstningen.

Puigdemont greps i Tyskland den 25 mars, några mil från den tysk-danska gränsen, efter det att Spanien utfärdat en europeisk arresteringsorder mot honom. Han står anklagad för uppror i samband med höstens folkomröstning om självständighet i Katalonien, och den efterföljande självständighetsförklaringen.

Efter valet gick Carles Puigdemont i exil i Belgien. För brottet uppror riskerar han 25 år i fängelse.

TT