Annons
Nyheter

Protester mot peruansk valspurtetta

Keiko Fujimori, dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, är favorit inför nästa månads peruanska presidentvalet efter att två av hennes rivaler tidigare diskats.(TT)
Publicerad 12 mars 2016

Keiko Fujimori, dotter till den fängslade expresidenten Alberto Fujimori, är favorit inför nästa månads peruanska presidentvalet efter att två av hennes rivaler tidigare diskats.

Men nu kräver allt fler att även hon ska förbjudas att ställa upp i valet, efter bilder och videoklipp som visar hur hon delar ut gåvor vid valmöten. På fredagen samlades tusentals på gatorna i centrala Lima under parollen "Aldrig mer Fujimori".

Annons

Hennes motståndare hänvisar till en lag mot röstköp som nyligen användes för att diskvalificera presidentkandidaten César Acuña, som delat ut pengar till väljare. Så sent som i onsdags stängde valmyndigheterna även av Fujimoris starkaste konkurrent, Julio Guzmán, på grund av att hans parti inte registrerat honom på ett korrekt sätt.

Keiko Fujimoris far styrde Peru med auktoritär hand under 1990-talet. Han avtjänar ett 25-årigt fängelsestraff för människorättsbrott och korruption.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons