Annons
Nyheter

Protester mot inställt val i Algeriet

Flera tusen människor demonstrerar runtom i Algeriet och anklagar president Abdelaziz Bouteflika för att försöka förlänga sitt styre trots att han igår meddelade att han inte ställer upp för en femte mandatperiod. Många misstror presidenten och spår att han kommer försöka hålla sig kvar.(TT)
Publicerad 12 mars 2019

I huvudstaden Alger inleddes protesterna på tisdagen, likt många gånger förr de senaste veckorna, av studenter.

””

Ett flertal polisbilar har parkerat vid torget Place de la Grande Poste, som stått i centrum för protesterna sedan de först bröt ut för några veckor sedan.

Annons

Hålla sig kvar

Uppmaningar om att gå ut och demonstrera började spridas på sociala medier sedan Bouteflika i samband med att han drog tillbaka sin kandidatur på måndagen även meddelade att presidentvalet, som skulle ha hållits 18 april, ställs in. Något nytt datum har inte satts och många fruktar att det hela blott är en charad i syfte att hålla Bouteflika kvar vid makten.

"Vi kommer att marschera mer beslutsamma än någonsin för att få ett slut på det här systemet, ett slut på den här maffian. Vi vill ha en republikansk och demokratisk stat", stod det i ett av inläggen.

I ett annat inlägg på sociala medier anklagas presidenten för att försöka manipulera systemet, bland annat till följd av att han flyttade inrikesminister Noureddine Bedoui till premiärministerposten, som han tog över efter den impopuläre Ahmed Ouuiya.

Bouteflika har sagt att ett valdatum ska spikas vid en "nationell konferens", men det är oklart när denna ska hållas och under tiden kan 82-årige Bouteflika i praktiken fortsätta styra som vanligt.

Frankrike försiktigt

Den algeriske ledaren, som är rullstolsburen och nästan aldrig syns i offentligheten efter att ha fått en stroke 2013, uppgav på måndagen att hans beslut om presidentvalet hade att göra med "ett angeläget krav som många av er har framfört till mig".

Flera algeriska medier skriver misstroget om Bouteflikas senaste drag, inflytelserika Liberté kallar det exempelvis för en "bluff".

Den tidigare kolonialmakten Frankrike har försiktigt "välkomnat" Bouteflikas planer, men president Macron poängterar samtidigt att han vill se "en övergång som håller sig inom en rimlig tidsram".

TT

Annons
Annons
Annons
Annons