Annons
Nyheter

Protest för flytt av ETA-fångar

Tiotusentals människor deltog i en protest i Spanien och i Frankrike på lördagen. Demonstranterna kräver att personer som sitter fängslade för kopplingar till den tidigare separatistgruppen ETA ska flyttas till fängelser närmare Baskien.(TT)
Publicerad 13 januari 2019

Den spanska regeringen håller de flesta ETA-fångarna i fängsligt förvar långt från regionen, vilket har gjort det svårt för anhöriga att komma på besök i fängelserna.

Enligt arrangörerna deltog runt 76 000 människor i demonstrationen i Bilbao, som ligger i Spaniens norra delar. I den franska staden Bayonne drygt 15 mil därifrån deltog ytterligare runt 9 000 människor i en demonstration med samma budskap.

Annons

Spanska konservativa och en del anhöriga till människor som har blivit offer för ETA:s framfart kämpar emot en eventuell förändring, och anser att de fängslade först borde tvingas ta avstånd från ETA innan de kan tillåtas att komma närmare Baskien.

Mer än 800 människor dödades under ETA:s försök att upprätta en oberoende baskisk stat, som pågick i mer än 40 år.

I dag sitter 265 människor i fängelse med anledning av sitt samröre med ETA. De flesta av dem avtjänar sin tid med extra stränga restriktioner.

Spaniens premiärminister Pedro Sánchez har tidigare lovat att se över situationen med var fångarna sitter.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons