Annons
Nyheter

Presidentvalet i Österrike görs om

Österrikes författningsdomstol ogiltigförklarar presidentvalet där miljöpartisten Alexander Van der Bellen med knapp majoritet vann över högerpopulistiske Norbert Hofer. Nu måste valet göras om.(TT)
Publicerad 1 juli 2016

I presidentvalet den 22 maj fick den 72-årige Alexander Van der Bellen bara 31 000 fler röster än Norbert Hofer, 45, som hade vunnit den första valomgången i april. Resultatet ifrågasattes av högerpopulistiska Frihetspartiet.

Författningsdomstolen har undersökt anklagelser om att tiotusentals poströster räknats tidigare än vad valreglerna tillåter och att vissa röster räknats av personer som inte haft tillstånd. Domstolens beslut innebär att den andra och avgörande valomgången kommer att göras om.

””
Annons

Ökade spänningar i Europa

Beskedet om nyval kommer i en tid där de politiska spänningarna i Europa är större än på länge, inte minst sedan brexit.

””

Norbert Hofer har tidigare sagt att han överväger att utlysa en folkomröstning om Österrikes medlemskap i EU. Mats Karlsson vill inte gå händelserna i förväg.

””

Van der Bellen optimist

Beslutet att ogiltigförklara presidentvalet innebär att Alexander Van der Bellen inte kommer att sväras in den 8 juli så som planerat, men han är optimistisk när det gäller chanserna i ett nyval.

””
””

Den sittande presidenten Heinz Fischers mandat går ut senare den här månaden. Enligt Österrikes konstitution kan ledarskapet tillfälligt tas över av en grupp av tre politiker från olika partier, varav en är Norbert Hofer.

Nyvalet väntas sannolikt att hållas i slutet av september eller senast i början av oktober.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons