Annons
Nyheter

Porosjenko svor presidenteden

Petro Porosjenko har svurit presidenteden och är Ukrainas nye president, den femte i ordningen.
Nyheter • Publicerad 7 juni 2014
Foto: Sergei Chuzavkov

I sitt installationstal lovar han att bevara Ukrainas enighet och slår fast att Krim är och kommer att förbli ukrainskt.

Ceremonin sker under högtidliga former, i parlamentet i Kiev. Den nye presidenten inleder sitt installationstal med att säga att landet behöver fred, säkerhet och enighet.

Annons

– Jag vill inte ha krig, jag vill inte ha revansch, lovar han inför tv-kameror.

– Jag kommer att se till att vi enas.

Den västvänlige Petro Porosjenko vann presidentvalet i det oroliga landet den 25 maj, med 54,7 procent av rösterna. Han har lovat att lägga fram en fredsplan så fort han tillträtt. Nu uppmanar han separatister i öst att ge upp och lovar en korridor för legosoldater som vill lämna landet.

– Jag ber er, lägg ner vapnen och jag garanterar immunitet för alla som inte har blod på sina händer.

Den nye presidenten lovar även befolkningen i Donbass i öst utökade rättigheter när det gäller användandet av ryskan – även om ukrainskan ska förbli det officiella språket – och han säger att makten ska decentraliseras ytterligare till landets regioner. Han aviserar ett besök i Donbass inom kort och säger sig vara öppen för lokalval där.

Den 48-årige Porosjenko, som var utrikesminister i Ukraina under Julia Tymosjenkos sista månader som regeringschef inför presidentvalet 2010, har för avsikt att "mycket snart" skriva under det omstridda samarbetsavtalet med EU, något han ser som ett första steg mot att Ukraina ska bli en fullvärdig EU-medlem. Han flaggar också för tidigarelagda parlamentsval på hemmaplan och lovar att utrota korruptionen. När det gäller Krim slår han fast han att halvön "var, är och kommer att förbli" ukrainsk.

– Jag var mycket tydligt med det till den ryske ledaren i Normandie, säger han enligt AFP med referens till gårdagens möte med Vladimir Putin vid minnesceremonin för D-dagen i Frankrike.

Den nye presidenten är uppvuxen i Vinnytsia, sydväst om Kiev. Han är en framgångsrik affärsman som gjort sig en förmögenhet på sötsakskoncernen Rosjen och han äger även tv-kanalen Kanal 5. Han var handelsminister under nio månader 2012, då Viktor Janukovytj var president. Han har även band till Janukovytjs företrädare Viktor Jusjtjenko, som är gudfar till Porosjenkos döttrar.

TT
Så här jobbar Borås Tidning med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons