Annons
Nyheter

Iran: Vi följer fortfarande avtalet

Iran följer otåligt diskussionerna kring det hotade globala kärnenergiavtalet. Landet säger sig fortfarande hålla sig till överenskommelsen, men vill inte gå längre.(TT)
Publicerad 7 juni 2018

IAEA har tidigare bekräftat att Iran följer avtalet, även efter det att president Donald Trump meddelat att USA lämnar överenskommelsen. Men atomenergiorganet har låtit förstå att Iran inte samarbetar fullt ut kring vissa inspektioner.

Reza Najafi, Irans sändebud till IAEA, säger att "ingen kan förvänta sig att Iran ska införa fler frivilliga åtgärder".

””
Annons

"Ett par veckor"

Iran meddelade i veckan att landet inlett en process för att öka sin kapacitet för anrikning av uran. Det bryter inte med innehållet i avtalet, men sänder en tydlig signal till övriga länder om att Iran är redo att gå vidare.

Iran kommer inte att anrika uran för något annat än till energiutvinning, har landets kärnenergichef sagt.

Enligt Najafi är dock tålamodet i Iran med de europeiska stormakternas försök att rädda avtalet inte hur stort som helst. De har fått ett par veckor på sig, säger han.

””

Bara energi

För att duga till kärnvapen krävs det att uran anrikas till närmare 90 procent. Före avtalet anrikade Iran uran upp till 20 procent. Efter avtalet stoppades den anrikningen och renhetsgraden sänktes rejält. Iranska myndigheter har sagt att om inte EU lyckas hålla det globala kärnenergiavtalet vid liv så kan det bli möjligt att man återigen påbörjar anrikning till 20 procent.

USA kommer inte att acceptera att Iran utvecklar kärnvapen, säger den amerikanske utrikesministern Mike Pompeo.

"Vi har koll på rapporterna om att Iran planerar att öka sin anrikningskapacitet. Vi kommer inte att tillåta att Iran utvecklar kärnvapen", twittrar han.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons