Annons
Nyheter

Polskt nej till polsk EU-bas

Polen kommer inte att stödja en förlängning av mandatperioden för EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk, uppger Jaroslaw Kaczynski, ledare för regeringspartiet Lag och rättvisa (PIS) i en tidningsintervju. - Tusk är ett stort problem, säger Kaczynski till tidningen Polska The Times, enligt Reuters.(TT)
Publicerad 4 oktober 2016
””

Tusk var premiärminister i Polen 2007-14, som ledare för Lag och rättvisas politiska rivaler, Medborgarplattformen. Hans motståndare på hemmaplan anser nu att han bär juridiskt ansvar för saker som skett under hans regeringsperiod och som kan komma att leda till åtal.

””

PIS-ledaren föregick Tusk som premiärminister 2006-07, men har sedan partiet återfick regeringsmakten i fjol höstas valt att undvika en officiell roll i landets ledning. Kaczynski anses ändå som den som har den verkliga makten i Polen, snarare än partikamraterna Andrzej Duda (president) och Beata Szydlo (premiärminister).

Annons

Tusks mandat går formellt ut i maj nästa år. EU:s permanente rådsordförande utses av EU:s stats- och regeringschefer för 2,5 år i taget.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons