Annons
Nyheter

Polska aktivister utreder kyrkans övergrepp

Polska aktivister ska upprätta en kommitté som ska dokumentera sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i landet. Syftet är att hjälpa offer att våga träda fram och kräva skadestånd, säger oppositionella parlamentariker.(TT)
Publicerad 8 oktober 2018

Polska aktivister ska upprätta en kommitté som ska dokumentera sexuella övergrepp inom katolska kyrkan i landet. Syftet är att hjälpa offer att våga träda fram och kräva skadestånd, säger oppositionella parlamentariker.

Härvor av sexuella övergrepp har avslöjats i bland annat USA, Australien, Chile och Irland och många offer utsattes när de var barn. I Polen, där den katolska kyrkan står stark, har debatten just tagit fart.

Annons

Rörelsen Nie lekajcie sie (Var inte rädd) har upprättat en hjälplinje, där över 100 personer hörde av sig det första dygnet, och har publicerat en interaktiv karta på nätet där övergreppsdömda präster pekas ut.

Aktivister demonstrerade också i Warszawa på söndagen för att väcka uppmärksamhet kring frågan.

De har stöd från många liberala och vänsterpolitiker i parlamentet, men väntas inte få något stöd från regeringspartiet PiS (Lag och rättvisa) som åtnjuter stort stöd från kyrkan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons