Annons
Nyheter

Studiekamraten: "Han var snäll och lugn"

40-åringen som misstänks ha angripit en polis med hammare utanför Notre Dame var för bara några år sedan journaliststuderande i Stockholm. - Jag är chockad. Jag minns en lugn kille som stod på de svagas sida i samhället, säger en före detta studiekamrat.(TT)
Publicerad 7 juni 2017

Den misstänkte 40-åringen kommer ursprungligen från Algeriet men levde under flera år på 2000-talet i Sverige. Han har arbetat som journalist för flera stora svenska medier och även arbetat i Norge. Om man slår i de svenska mediearkiven dyker massvis med artiklar upp som är skrivna av mannen.

Enligt en släkting som flera franska medier citerar var mannen gift med en svenska, som han senare skilde sig från. Mellan 2008 och 2009 läste han journalistik i Stockholm.

Annons

En före detta kurskamrat till 40-åringen, som vill vara anonym, säger att han på den tiden framstod som en "humanist".

””

Drack öl

Efter examen höll kurskamraten kontakten med 40-åringen i ett par år, eftersom 40-åringen ville involvera honom i ett tidningsprojekt som skulle handla om Afrika.

””

Studiekamraten minns 40-åringen som en "snäll och lugn kille" som var social och drack öl. Han pratade aldrig om religion.

””

Magisterexamen från Sverige

Sedan några år tillbaka lever 40-åringen i Frankrike och är doktorand vid ett franskt universitet. Där har han arbetat på en uppsats om journalistik och val i länderna i norra Afrika.

Enligt Arnaud Mercier, professor i politisk kommunikation vid universitetet Paris 2 Assas och mannens handledare vid universitetet, tycktes 40-åringen ha varit allt annat än inspirerad av extrema idéer gentemot väst. Han beskriver honom som "from som ett lamm".

””

"Långt ifrån extremism"

Den utpekade mannen ska ha hyrt en lägenhet nordväst om Paris. Där hittade polisen en video där han uttrycker sin lojalitet med IS, rapporterar nyhetsbyrån AFP med hänvisning till en källa nära utredningen.

En granne ska ha sagt om honom att han är "väldigt tystlåten".

Annons

Mannen hade aldrig visat några tecken på radikalisering, säger den franska regeringstalespersonen Christophe Castaner till radiokanalen RTL. Castaner påminde dock om att utredningen fortfarande befinner sig i ett tidigt stadium.

Okänd av Säpo

Svensk polis har ingen kännedom om mannen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons