Annons
Nyheter

Storbritannien: Ryssland bakom attacken

Storbritanniens försvarsminister anklagar Ryssland för att ha dödat den brittiska medborgare som avled efter att ha kommit i kontakt med nervgiftet Novitjok. Den brittiska regeringen ska hålla ett krismöte med anledning av händelsen.(TT)
Publicerad 9 juli 2018
””
””

Inrikesminister Sajid Javid håller i mötet där regeringens kriskommitté diskuterar händelsen i Amesbury där en man och en kvinna drabbats av nervgiftet Novitjok - och där den 44-åriga kvinnan nu har avlidit. Den 45-årige mannen vårdas på sjukhus med allvarliga skador.

Hundra poliser

Annons

Polisen är säker på att de två från Amesbury har fått giftet på sig via "ett föremål". Uppemot hundra terrorismspecialiserade poliser hjälper till i utredningen.

””

Den tidigare ryske dubbelagenten Sergej Skripal, som är bosatt i Storbritannien efter en fångutväxling, tros ha varit målet när han och hans dotter Julia Skripal förgiftades i Salisbury i mars. Far och dotter Skripal återhämtade sig dock efter förgiftningen sedan de vårdats för allvarliga skador.

Ryssland tillbakavisar

Den lokale parlamentsledamoten John Glen säger till BBC att alla i grannskapet är oroliga, även om polisen sagt att faran är liten för allmänheten. Han sade att paret i Amesbury kan ha fått på sig ämnet "genom sin vana att gå i genom soptunnor".

Ryssland tillbakavisar anklagelserna om att landet ligger bakom de båda fallen. Den ryska ambassaden i Storbritannien beskrev på måndagen händelsen i Amesbury som en anti-rysk provokation och hänvisade till att Moskva inte tillåts ta del av utredningen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons