Annons
Nyheter

Stor utmaning att få ut pojkarna ur grottan

Ett nytt videoklipp med de pojkar som är instängda i ett thailändskt grottsystem har släppts. I filmen ser man pojkarna skratta och säga att de mår bra efter att de hittats. Men utmaningen om hur man ska få ut fotbollslaget är långt ifrån löst.(TT)
Publicerad 4 juli 2018

I det en minut långa klippet, som har lagts upp på den thailändska marinens Facebooksida, presenterar sig var och en av pojkarna och säger att de mår bra. Flera av dem har räddningsfiltar på sig.

När den siste av pojkarna säger att han glömdes bort när alla andra presenterade sig brister de andra ut i skratt.

Annons

Lagets 25-årige tränare, som var med pojkarna när de gick in i grottan efter fotbollsträningen den 23 juni, pratar inte i filmen.

"Han är smalare"

Utanför grottan har föräldrar och anhöriga till pojkarna samlats.

””

Försök att installera en telefonkontakt i grottan har hittills misslyckats, och det kan dröja innan pojkarna kommer ut.

Enligt thailändska myndigheter fokuseras nu åtgärderna på att bygga upp deras fysiska och mentala styrka, eftersom de har magrat under tiden i grottan.

””

Tre alternativ

Pojkarna hittades sent på måndagen av brittiska dykare efter att ha tillbringat nio dygn instängda i grottsystemet.

I nuläget finns tre alternativ för att få ut pojkarna. Antingen kan de dyka ut genom en befintlig öppning, ta sig ut genom ett nyborrat hål om man kan hitta en möjlig plats att borra på, eller vänta tills regnperioden är över.

Det bedöms som riskabelt att dyka ut eftersom pojkarna aldrig har dykt förut och en del kanske inte kan simma alls. Att de dessutom ska klara av att simma under vatten, i totalt mörker och genom väldigt trånga passager utan att få panik skulle kräva både fysisk och mental styrka, säger den australiensiska grottdykarexperten Alan Warlid.

””

Det sista alternativet skulle kunna bli långdraget. Regnperioden i Sydostasien varar mellan juni och oktober. Myndigheterna pumpar ut vatten ur grottan dygnet runt men vattennivåerna är fortsatt höga och i dagarna väntas ytterligare kraftigt regn i området.

Annons

Mat, medicin och utrustning för fyra månader har därför levererats till en plats under jord.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons