Annons
Nyheter

PLO stoppar samarbete med Israel

Ledningen för Palestinska befrielseorganisationen (PLO) har beslutat säga upp sitt säkerhetssamarbete med Israel. Beslutet på torsdagen kan få långtgående konsekvenser.(TT)
Publicerad 5 mars 2015

Ledningen för Palestinska befrielseorganisationen (PLO) har beslutat säga upp sitt säkerhetssamarbete med Israel. Beslutet på torsdagen kan få långtgående konsekvenser.

Israel har nyligen strypt överföringen av palestinska skatteintäkter till Palestinska myndigheten i ilska över att Palestina sökt - och beviljats - medlemskap i Internationella brottmålsdomstolen (ICC). I ICC kan palestinierna som stat driva anklagelser mot Israel om krigsbrott.

Annons

PLO har nu beslutat "stoppa säkerhetssamarbete i alla former med ockupationsmakten" som uppmanas att "ta över det fulla ansvaret för det palestinska folket i den ockuperade staten Palestina, Västbanken, östra Jerusalem och Gaza".

I enlighet med Osloavtalet 1993 mellan Israel och PLO, som gav palestinierna lokalt självstyre under fortsatt israelisk ockupation, inrättades Palestinska myndigheten och parterna enades om att utbyta information mellan underrättelsetjänster. Samarbetet har inte minst varit avgörande för hus islamiströrelsen Hamas och dess medlemmar övervakas.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons