Nyheter

Boeing stoppar alla plan

Boeing rekommenderar att alla flygningar med den olycksdrabbade modellen 737 Max tillfälligt stoppas. Flera länder och bolag har efter flygkraschen i Etiopen i söndags beslutat sig för att sluta använda flygmodellen. Onsdag kväll blev Kanada och USA sist i raden av länder som förbjuder flygning med modellen.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Flera länder och bolag har efter flygkraschen i Etiopen i söndags beslutat sig för att sluta använda flygmodellen. Onsdag kväll blev Kanada och USA sist i raden av länder som förbjuder flygning med modellen. Nu rekommenderar också tillverkaren Boeing självt att alla flygningar stoppas.

Flera problem

Förutom kraschen i Etiopien, och en tidigare olycka i Indonesien i oktober 2018, rapporterades två incidenter med flygplansmodellen Boeing 737 Max 8 i höstas in till den amerikanska luftfartsmyndigheten FAA. I båda fallen, som rapporterats in anonymt, rörde det sig om svårigheter att kontrollera planen på låg höjd när autopiloten slagits på, enligt dokument som publicerats i tidningen Dallas Morning News, skriver Reuters. Bland annat ska planen ha störtdykt, men piloterna lyckades återfå kontrollen över planen.

Det är oklart om amerikanska FAA eller piloternas flygbolag vidtagit några åtgärder efter rapporterna. De amerikanska flygbolagen American Airlines och Southwest Airlines har fram tills nu fortsatt flyga med modellen, medan United Airlines har flugit med den något större modellen 737 Max 9. Alla tre transportbolagen har garanterat att Boeingplanen är säkra.

Det är inte heller FAA som stoppat användningen av flygmodellen i USA, det beslutet togs i stället av USA:s president Donald Trump under onsdagskvällen svensk tid.

Facket kritiskt

Innan Boeings rekommendation att stoppa flygningarna med modellen kom, riktade Svensk Pilotförening kritik mot flygplanstillverkarens agerande efter haverierna i Indonesien och Etiopien.

””

Han jobbar själv som pilot, men har aldrig flugit den nu stoppade Boeingmodellen. Han anser att det som hänt är mycket olyckligt för flygverksamheten.

””

Det etiopiska olycksplanets så kallade svarta lådor kommer att skickas till Europa för granskning. Anledningen uppges vara att Etiopien inte har den utrustning som krävs för att göra en korrekt analys av lådorna. Enligt Ethiopian Airlines talesperson Biniyam Demssie väntas besked om vart lådorna ska skickas under torsdagen.

TT