Annons
Nyheter

Patriotiska utrop ett måste på Air India

Instruktionen till kabinpersonalen på Air India är kristallklar. Efter alla meddelanden till passagerarna ska, efter en kort paus, den patriotiska frasen "Jai Hind" utropas. Bakgrunden är spänningarna med ärkefienden Pakistan.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

En militant Pakistanbaserad islamistgrupp dödade den 14 februari 40 personer ur Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i en självmordsattack i den indiskkontrollerade delen av Kashmir.

Följden blev stegrat våld mellan de två länderna som båda gör anspråk på det delade territoriet - och naturligtvis också stegrad patriotism.

Annons

Ber om glöd

I de indiska tv-kanalerna sjuder fosterlandskärleken. Slagordet där, på nätet och annorstädes är något i stil med "Hur är det med glöden?". Regeringens ministrar missar inte att yppa frasen på sina politiska möten.

Air India, i huvudsak ägt av staten, manar de anställda på det här viset:

"Med omedelbar verkan krävs det att alla framför 'Jai Hind' i slutet av varje meddelande efter en liten paus och med mycket hetta", skriver flygbolagets verksamhetschef i ett cirkulär.

"Jai Hind" kan översättas till "Heja Indien" eller "Seger till Indien" eller "Länge leve Indien".

Ett liknande påbud gick ut redan 2017, men flygbolaget anser att en påminnelse är av nöden; ny personal har ju tillkommit.

Hånas friskt

Tisdagens besked från Air India har inte gått spårlöst förbi i sociala medier. Det krisande flygbolaget är tungt skuldbelastat och det är öppet mål för allehanda häcklare.

"Mycket välkommet, men först borde Air India förbättra sin service. Gör flygbolaget lönsamt. Håll tidtabellen. Sluta slösa med skattebetalarnas pengar. Bli kundvänliga", twittrar Dinesh Joshi, en i raden av sarkastiska kommentatorer.

Air India grundades 1932, men har under senare år varit utsatt för hård konkurrens från lågprisbolag.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons