Annons
Nyheter

Partigrupp i EU vill kasta ut ungerska Fidesz

Tolv partier inom EPP, den största partigruppen i EU-parlamentet, har officiellt begärt att Ungerns regeringsparti Fidesz ska kastas ut. - Tolv medlemspartier från nio länder har begärt uteslutning eller avstängning av Fidesz, säger EPP:s ordförande Joseph Daul.(TT)
Publicerad 4 mars 2019

Tolv partier inom EPP, den största partigruppen i EU-parlamentet, har officiellt begärt att Ungerns regeringsparti Fidesz ska kastas ut.

””

Han tillägger att EPP ska diskutera frågan den 20 mars.

Annons

Anledningen är kritiken mot Fidesz och dess ledare, Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Den utlösande faktorn bakom kravet är en affischkampanj inför valet till EU-parlamentet där kommissionsordförande Jean-Claude Juncker syns på bild med den oppositionelle ungersk-amerikanske affärsmannen George Soros. Budskapet är att de ingår i en sammansvärjning för att släppa in mängder av muslimska migranter i Europa.

EPP är EU-parlamentets största partigrupp och samlar kristdemokratiska och konservativa partier i Europa. Bland medlemmarna finns svenska Moderaterna och Kristdemokraterna och båda partierna har krävt att Fidesz ska uteslutas ur EPP.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons