Annons
Nyheter

Paristerrorister i ifrågasatt register

Tre av de terrorister som deltog i de blodiga attentaten i Paris i november i fjol finns med i det läckta registret över Islamiska statens rekryter. Men det finns ändå stora frågetecken kring databasens äkthet, enligt terrorforskaren Hans Brun.(TT)
Publicerad 11 mars 2016

Samy Amimour, Omar Ismail Mostefai och Foued Mohamed-Aggad åstadkom ett blodbad när de beväpnade med automatvapen, pistoler och självmordsvästar mördade 90 människor under en konsert med rockbandet Eagles of Death Metal på Bataclan den 13 november.

Nu rapporterar flera tyska medier, med tillgång till det läckta registret över Islamiska statens (IS) rekryter, att de tre massmördarna återfinns bland de omkring 22 000 namnen.

Annons

Den federala polisen i Tyskland uppgav i torsdags att de har tillgång till databasen och att uppgifterna med stor sannolikhet stämmer.

Listor cirkulerar

Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, varnar dock för att det är oklart hur tillförlitliga de är.

””

Hans Brun ser ytterligare två tänkbara scenarier framför sig. I båda fallen finns stor risk för att falsk information smugits in i materialet.

"Kan vara hopkok"

””

En annan möjlighet är att exempelvis en säkerhetstjänst sprider informationen för att slå sönder IS inifrån.

””

Många av de 22 000 akterna i registret har visat sig vara dubbletter, något som tyder på att databasen kan innehålla förfalskade uppgifter eller är ett hopkok av information, enligt Hans Brun.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons