Annons
Nyheter

Pakistan öppnar åter luftrummet

Pakistan har beslutat att öppna delar av sitt luftrum. Luftrummet stängdes efter att konflikten med Indien trappats upp. Den pilot som tillfångatagits kommer också att friges under fredagen.(TT)
Publicerad 1 mars 2019

Pakistan stängde sitt luftrum för all kommersiell trafik i onsdags efter att Indien och Pakistan uppgett att de skjutit ned varandras stridsplan och att en indisk pilot tagits tillfånga av Pakistan.

På fredagen meddelade luftfartsmyndigheten i Pakistan att landet beslutat att öppna luftrummet för kommersiell trafik igen - men med restriktioner. Fyra flygplatser, bland annat i Islamabad och Karachi, öppnas på eftermiddagen följt av fler flygplatser.

Annons

Flygförbudet har lett till inställda och försenade flyg mellan Europa och Asien. Thai Airways ställde in nästan 30 avgångar, vilket påverkade 5 000 passagerare.

Släpper pilot

Pakistans utrikesminister Shah Mahmood Qureshi bekräftar också att den indiske pilot som landet tillfångatagit kommer att friges och överlämnas till indiska myndigheter under fredagen.

””

Filmer på piloten spreds sedan i sociala medier och väckte upprörda känslor på båda sidor av konflikten.

Ökad spänning efter terrordåd

Kashmir, där majoriteten av befolkningen är muslimer, har varit delat mellan Indien och Pakistan sedan länderna blev självständiga från Storbritannien 1947. Både Indien och Pakistan gör anspråk på hela territoriet.

Den tändande gnistan för den ökande spänning som nu råder mellan Indien och Pakistan om Kashmir härrör från den självmordsattack som dödade 40 personer i Indiens paramilitära säkerhetsstyrkor i Kashmir för två veckor sedan. Den väpnade islamistgruppen Jaish-e-Muhammad har sagt sig ligga bakom dådet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons