Annons
Nyheter

Överste misstänks ha spionerat för Ryssland

En överste i Österrikes armé misstänks ha spionerat för Rysslands räkning i över 20 års tid, enligt förbundskansler Sebastian Kurz. Moskva tillbakavisar anklagelsen och varnar för att den kan komplicera relationerna mellan länderna.(TT)
Publicerad 10 november 2018

Österrike fick reda på det misstänkta spionaget för ett par veckor sedan, efter att ha fått information från en annan europeisk underrättelsetjänst, uppger försvarsminister Mario Kunasek. Översten ska ha blivit värvad under 1990-talet och fortsatt arbeta för rysk underrättelsetjänst ända fram till i år.

””

Som svar på avslöjandet har utrikesminister Karin Kneissl kallat till sig Rysslands ambassadör i Österrike och dessutom ställt in ett planerat besök i Ryssland. Kneissl blev omtalad när hon i augusti hade den ryske presidenten Vladimir Putin som gäst på sitt bröllop.

Annons

Det ryska utrikesdepartementet har i sin tur kallat till sig Österrikes ambassadör.

Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov säger enligt den statliga ryska nyhetsbyrån Ria att Österrikes anklagelser var en "obehaglig överraskning" och att Moskva inte över huvud taget känner till översten.

Ryska UD skriver i ett uttalande att det inte finns några bevis som stöder Wiens anklagelser, och att de skadar de hittills goda relationerna mellan länderna.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons