Annons
Nyheter

Juridiskt grubbel om flyktingplan

EU-ledarna lär behöva grubbla ordentligt för att få ihop lagligheten i den föreslagna flyktingdealen med Turkiet. Rejäl kritik kommer att lyftas under dagens ministermöte i Bryssel.(TT)
Publicerad 10 mars 2016

En rad instanser, med självaste FN i spetsen, har snabbt ifrågasatt lagligheten i att exempelvis "byta" asylsökande på plats i Turkiet mot sådana som skickas ut ur Grekland.

Migrations- och justitieminister Morgan Johansson (S) konstaterar att det krävs en hel del juridiska funderingar för att gå vidare med överenskommelsen från EU-ledarnas toppmöte i måndags.

””
Annons

Regeringen ser ändå grundtanken bakom förslaget som positivt.

””

"Extremt kritisk"

Från Österrike - som på sistone varit ett av de EU-länder som tydligast uttryckt sitt missnöje över hur flyktingkrisen hanteras - kommer besk kritik.

I en intervju i österrikisk radio säger inrikesminister Johanna Mikl-Leitner att hon är "extremt kritisk" till flyktingplanen och att Europa riskerar att "kasta sina värderingar överbord".

Mikl-Leitner pekar på att Turkiet för bara några dagar sedan tog kontroll över den regeringskritiska tidningen Zaman och anser att en överenskommelse med landet mot den bakgrunden är tveksam. Om ett avtal ska ingås måste det innehålla en hävningsklausul, kräver hon, enligt AFP.

Österrikes beslut nyligen att införa tak över hur många som dagligen tillåts söka asyl och resa genom landet har bidragit starkt till de allt mer stängda gränser som nu råder på västra Balkan, där tiotusentals flyktingar nu sitter fast i Grekland.

Oro för Grekland

Morgan Johansson oroas.

””
””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons