Annons
Nyheter

May behåller järngänget i regeringen

Theresa Mays parti Tories ska bilda regering trots valnederlaget, säger hon efter att ha fått klartecken från drottningen. Och hon behåller de ministrar som sitter på nyckelposter. Men oppositionspartierna dömer ut den brittiska premiärministern efter det dramatiska valet.(TT)
Publicerad 9 juni 2017

Valresultatet beskrivs som katastrofalt för May och hennes Tories, men tillsammans med nordirländska DUP har man nu fått en majoritet. Theresa May har träffat drottningen och fått klartecken för en ny regeringsbildning.

Hennes kansli har enligt brittiska medier meddelat att hon tänker behålla finansminister Philip Hammond och utrikesminister Boris Johnson. Inrikesminister Amber Rudd sitter kvar, liksom försvarsminister Michael Fallon och "brexitministern" David Davis.

Annons

May säger i ett kort tal att hon kommer att forma en regering som skapar stabilitet, som leder Storbritannien ut ur EU.

””
””

"Hon borde skämmas"

Oppositionspartierna är dock inte lika optimistiska.

””

Hans parti har för några år sedan suttit i koalition med Mays Tories, men nu säger Farron att "ingen deal är bättre än en dålig deal".

Nicola Sturgeon, ledare för Skotska nationalistpartiet, säger att hon gärna samarbetar med andra om det innebär att May inte får behålla premiärministerposten. Sturgeon tycker också att valresultatet öppnar för en ny folkomröstning om huruvida Storbritannien verkligen ska lämna EU.

Uppmuntrande samtal

Labour-ledaren Jeremy Corbyn är också sugen på makten.

””

Han manade också tidigt på fredagsmorgonen Theresa May att lämna premiärministerposten.

””

Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell säger att partiet vill bilda en minoritetsregering, alltså inte en koalition.

””

Stormig resa

Annons

När May överraskande utlyste nyval i slutet av april pekade mätningarna på att Tories skulle få ett starkare stöd, men under valkampanjen har opinionsundersökningar visat hur hennes stöd stadigt sjunkit.

När samtliga 650 mandat fördelats står det klart att regerande Tories fortfarande är det största partiet med 318 platser mot Labours 262. För att få majoritet i parlamentet krävs 326 mandat.

Resultatet innebär att Theresa Mays försök att stärka sitt folkliga stöd kring EU-utträdet, brexit, har misslyckats.

Och även om May nu lyckas med en regeringsbildning har hon en stormig resa framför sig. Tories plus nordirländska DUP är överens om mycket, men Labour kallar ett sådant samarbete en "kaoskoalition".

Å andra sidan får Labours regeringsambitioner mycket svårt - partiet plus SNP plus Liberaldemokraterna når inte ens tillsammans upp till Tories antal mandat.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons