Annons
Nyheter

Zika-virus sexuellt överfört

USA har rapporterat ett fall av zika-virus som ska ha överförts sexuellt. Smittan registrerades i Texas av den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC). Hälsovårdsmyndigheten i Dallas i Texas uppger att den smittade ska ha fått sjukdomen via en sexuell kontakt från en person som besökt Venezuela.(TT)
Publicerad 2 februari 2016

USA har rapporterat ett fall av zika-virus som ska ha överförts sexuellt. Smittan registrerades i Texas av den amerikanska smittskyddsmyndigheten (CDC).

Hälsovårdsmyndigheten i Dallas i Texas uppger att den smittade ska ha fått sjukdomen via en sexuell kontakt från en person som besökt Venezuela. Personen som ska ha smittats sexuellt har inte rest utomlands.

Annons

"Patienten infekterades med viruset efter att ha haft sexuellt umgänge med en sjuk person som återvänt från ett land där zika-viruset är förekommande", skriver myndigheten i ett uttalande.

Det ska enligt hälsovårdsmyndigheten i Dallas inte finnas några indikationer på att smittan i Texas har överförts via myggor.

CDC uppger också att de vet om ytterligare ett fall där en person ska ha smittats i samband med sexuellt umgänge, rapporterar nyhetsbyrån AFP. Den informationen fick CDC förra månaden.

Viruset ska också ha upptäckts i sperman hos en man som blivit smittad, men som inte hade kvar viruset i blodet.

Tidigare tillbakavisade CDC att det skulle ha varit myndigheten som utrett hur det senaste fallet uppstått, något som antytts av Dallas.

På tisdagen varnade Världshälsoorganisationen WHO för att zika riskerar att sprida sig till Afrika, Asien och Sydeuropa. I Australien har två fall av smittan upptäckts hittills. De två personerna diagnostiserades efter att ha återvänt från en resa till Karibien.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons