Annons
Nyheter

Ökad spänning på Koreahalvön

Relationerna mellan Nord- och Sydkorea frestas på ytterligare sedan regimen i norr avfyrat kortdistansrobotar. Dessutom meddelar den att sydkoreanska tillgångar tas i beslag.(TT)
Publicerad 10 mars 2016

Tillkännagivandet ses som ett direkt svar på de sanktioner som Sydkorea aviserade dagen före som straff för Nordkoreas kärnvapenprov och uppskjutningen av en långdistansrobot.

De tillgångar det handlar om är ländernas två gemensamma projekt: turistmålet vid Kumgang-berget och industriprojektet Kaesong. Enligt ett uttalande beslagtas "alla tillgångar hos sydkoreanska företag och institutioner med koppling till dem" på nordkoreanskt territorium.

Annons

"Från och med nu upphäver vi alla avtal som har antagits av Nord- och Sydkorea om ekonomiskt samarbete och utbytesprogram", heter det vidare.

För en månad sedan meddelade Sydkorea att verksamheten vid industrizonen Kaesong skulle stängas eftersom pengarna som Nordkorea tjänar går till landets kärnvapenprogram.

53 000 nordkoreaner var anställda på Kaesong där textil, skor och billig elektronik har tillverkats. Kumgang-berget var det första stora samarbetsprojektet mellan länderna och tusentals sydkoreaner besökte turistmålet mellan 1998 och 2008.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons