Annons
Nyheter

Ökad passagerarkoll närmar sig i EU

Tio månader efter terrorattacken mot Charlie Hebdo i Paris börjar EU:s arbete med ett flygpassagerarregister närma sig målet. Samtidigt höjs allt fler frågetecken om tågsäkerheten.(TT)
Publicerad 9 oktober 2015

På EU:s inrikesministermöte i Luxemburg på fredagen väntade information om hur slutförhandlingarna går mellan EU-kommissionen, parlamentet och medlemsländerna om ett gemensamt register av flygpassagerare - på engelska förkortat PNR.

””

När EU-parlamentet i somras öppnade upp för slutförhandlingarna ville man bland annat endast att flygningar till eller från EU ska beröras av informationssamlandet. Strikta regler krävs för vem som får ta del av informationen och hur sökningarna ska registreras.

Annons

Hemliga förhandlingar

Oenigheten var dock relativt stor och exempelvis från kristdemokrater och konservativa fanns krav på att alla flygningar ska omfattas. Hur det utvecklas i slutförhandlingarna är svårt att få insyn i, då det så kallade trilogförfarandet - slutförhandlingarna mellan parlamentet, kommissionen och medlemsländerna - som nu pågår mest sker inför lyckta dörrar.

””

Säkra tåg?

Vid mötet i Luxemburg diskuteras även tågsäkerheten efter terrorförsöket på ett snabbtåg till Paris i augusti. Än så länge lär dock inte säkerheten skärpas på något dramatiskt sätt.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons