Annons
Nyheter

Självmordsdåd mot afghanskt företag - 16 döda

Minst 16 anställda dödades när självmordsbombare gick till attack mot ett företag i staden Jalalabad i östra Afghanistan. Ingen grupp har tagit på sig attacken.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Attacken inleddes tidigt på onsdagsmorgonen lokal tid med att två personer utlöste sprängladdningar som de bar på sig, och fortsatte sedan med att andra gärningsmän öppnade eld, säger Attaullah Khogyani, talesperson för guvernören i provinsen.

Utöver de anställda ska samtliga angripare vara döda - två självmordsbombare och ytterligare tre personer. Strider utbröt mellan gärningsmännen och afghanska säkerhetsstyrkor.

Annons

Flera anställda på företaget, som ligger nära stadens flygplats, vårdas på sjukhus med svåra skador.

IS i området

Jalalabad är huvudort i Nangarhar-provinsen, som gränsar mot Pakistan. Området är ett starkt fäste för terrorrörelsen IS, som har blivit en av de farligaste militanta grupperna i landet sedan den etablerades där i början av 2015. Även talibaner ska vara aktiva i området, men de har sagt att de inte ligger bakom angreppet.

Attacken sker samtidigt som det pågår fredssamtal mellan USA och de afghanska talibanerna i Qatars huvudstad Doha. Samtalen, som syftar till att få ett slut på den nästan 18 år långa konflikten, rapporteras gå framåt.

””

Stor attack

De fyra frågorna är terrorism, ett amerikanskt trupptillbakadragande, afghansk inhemsk dialog och vapenvila.

Fortfarande är 14 000 amerikanska soldater stationerade i Afghanistan. President Donald Trump har upprepade gånger uttryckt vilja att dra tillbaka de amerikanska styrkorna från Afghanistan.

I fredags skedde en stor attack mot en amerikansk-afghansk bas i sydvästra Afghanistan. Talibanerna tog på sig dådet, där minst 23 personer dödades.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons