Annons
Nyheter

EU-parlamentet tar strid med Orbán

För första gången har EU-parlamentet enats om att formellt granska ett medlemsland som anses bryta mot unionens värderingar. Frågan är bara vem som vinner mest på onsdagens historiska omröstning om Ungern i Strasbourg. Flera svenska ledamöter var klart nöjda med utfallet i omröstningen.(TT)
Publicerad 12 september 2018

Flera svenska ledamöter var klart nöjda med utfallet i omröstningen. Med 488 röster mot 197 skickas bollen nu över till EU:s medlemsländer som måste inleda en formell så kallad artikel 7-granskning av Ungern - något som i slutändan kan innebära att landet tillfälligt förlorar sin rösträtt.

””
””

"Futtig hämnd"

Annons

Från Ungern kommer dock omedelbart bud om att man tänker överklaga och menar att en felaktig röstningsprocedur blivit använd.

””

I debatten i tisdags var premiärminister Viktor Orbán själv på plats för att med emfas försvara sig och sin regering.

””

Både Orbán och hans anhängare anklagar EU för att vilja ge igen för att Ungern inte vill ta emot flyktingar och migranter. Debatten i Strasbourg i tisdags fylldes av ilskna inlägg från hans ungerska partikamrater, regeringspartiet i Polen och en lång rad EU-skeptiker och invandringskritiker från olika länder.

””

Svårt att fälla

Samtidigt är det långt ifrån säkert att processen når i mål - utan snarare tvärtom.

För att EU-länderna i ministerrådet ska kunna bestraffa Ungern måste samtliga andra länder vara eniga om att Ungern åsidosätter EU:s värderingar. Det blir väldigt svårt att uppnå då den Orbán-vänliga regeringen i Polen redan har uttalat sitt flankstöd.

Polen har varit utsatt för ett artikel 7-förfarande sedan i vintras, men har hittills lyckats undvika att frågan ens rört sig från det första av de fyra steg som processen består av.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons