Annons
Nyheter

Obrador vill ha ordning på migrantströmmar

Mexiko är berett att hjälpa till att reglera strömmen av centralamerikanska migranter på väg mot USA, men rötterna till problemet måste tacklas, svarar landets president Andrés Manuel López Obrador med adress till Donald Trump.(TT)
Publicerad 1 april 2019

Mexiko är inte intresserat av en konflikt med USA när det gäller migranterna, deklarerade Obrador på en presskonferens efter det att Trump hotat göra verklighet av att stänga gränsövergångar mot Mexiko.

””

De flesta av migranterna kommer från Honduras, Guatemala och El Salvador. Enligt Obrador har grundorsaken till migrationen inte uppmärksammats tillräckligt, och människor bör erbjudas fler möjligheter i sina hemländer.

Annons

Det ökade antalet migranter som gripits vid gränsen de senaste månaderna har satt ökad press på Obrador att hitta en lösning för att stoppa stängningen av gränsövergångar som är av största vikt för Mexikos ekonomi. Den senaste åtgärden är att förse främst äldre och barn i de så kallade migrantkaravanerna med humanitära visum, meddelar landets migrationsmyndigheter.

De migranter som önskar erbjuds också transport tillbaka till sina hemländer i Centralamerika, Kuba och Haiti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons