Annons
Nyheter

Nytt rekord för soldrivet flygplan

Schweiziske piloten André Borschberg skriver på Twitter att han känner sig trött. Samtidigt har han noterat nytt världsrekord för hur länge någon hållit sig i luften i ett flygplan. Det uppger gruppen bakom projektet, som går ut på att ta sig jorden runt i ett flygplan som drivs med solceller.(TT)
Publicerad 3 juli 2015
Schweiziske piloten André Borschberg skriver på Twitter att han känner sig trött. Samtidigt har han noterat nytt världsrekord för hur länge någon hållit sig i luften i ett flygplan. Det uppger gruppen bakom projektet, som går ut på att ta sig jorden ru

Schweiziske piloten André Borschberg skriver på Twitter att han känner sig trött. Samtidigt har han noterat nytt världsrekord för hur länge någon hållit sig i luften i ett flygplan. Det uppger gruppen bakom projektet, som går ut på att ta sig jorden runt i ett flygplan som drivs med solceller.

Borschbergs Solar Impulse 2 har nu varit i luften i drygt fyra dygn och tio timmar i sträck. Därmed är 90 procent av resan över Stilla havet, från Japan till Hawaii, avverkad.

Annons

Färden från Asien till Nordamerika väntas pågå i minst 120 timmar. Borschberg är ensam i cockpit och flyger stundtals på över 9 000 meters höjd. Temperaturen svänger kraftigt under dygnet, och han måste ibland använda syrgasmask för att kunna andas.

Planet drivs med 17 000 solceller och laddningsbara litiumbatterier, som gör det möjligt att flyga även på natten.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons