Annons
Nyheter

Nytt gripande i koreansk makthärva

En tidigare rådgivare till Sydkoreas president Park Geun-Hye har gripits, och anses vara en central figur i härvan som skakar landet. Samtidigt går presidenten med på att frågas ut om skandalen.(TT)
Publicerad 4 november 2016

I sitt andra tal till nationen på tio dagar sade Park Geun-Hye att hon accepterar ansvar för den skada skandalen har orsakat, men förnekade att hon på något sätt har koppling till en religiös sekt som pekas ut i härvan.

Skandalen handlar om att Park Geun-Hyes rådgivare Choi Soon-Sil - en personlig coach eller guru utan politiskt uppdrag - sitter anhållen misstänkt bland annat för bedrägeri och för att hon haft ett inflytande över presidentens maktutövning som hon inte borde ha.

Annons

Nu har även den tidigare rådgivaren Jeong Ho-Seong gripits, misstänkt för att ha läckt hemliga dokument till Choi Soon-Sil.

Skandalen har rört upp känslorna i Sydkorea och presidentens popularitetssiffror har kraschat, med strax över ett år kvar av mandatperioden. Nya siffror från opinionsinstitutet Gallup visar att de är nere på 5 procent, det lägsta som hittills har uppmätts för en sittande president.

I veckan stuvade presidenten om i regeringen för att stävja de svallande känslorna i landet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons