Annons
Nyheter

Algeriets president Bouteflika avgår

Abdelaziz Bouteflika avgår som president, rapporterar Algeriets statliga nyhetsbyrå. Varken demonstranter eller den mäktiga militären var tillfreds med beskedet i måndags om att Bouteflika skulle avgå inom de närmaste veckorna.(TT)
Publicerad 3 april 2019

Efter nästan exakt 20 år vid makten kliver Abdelaziz Bouteflika ned från presidentposten. Han har lämnat ett formellt avgångsbesked till det algeriska konstitutionsrådet, rapporterar den statliga nyhetsbyrån APS.

Bouteflika meddelade redan i måndags att han skulle avgå någon gång innan hans mandatperiod tar slut den 28 april och hänvisade då till att han behövde "säkerställa statens institutioner".

Annons

På tisdagen fortsatte protesterna och armén krävde omedelbara åtgärder för att peta presidenten, och då tidigarelade 82-åringen alltså sin avgång.

"Detta beslut, som jag fattar med min själ och mitt samvete, är tänkt att bidra till att lugna mina landsmäns hjärtan och sinnen, för att de ska kunna föra Algeriet mot en bättre framtid som de med rätta strävar efter", lyder det skriftliga beskedet.

Tvivlade på äktheten

Bouteflika själv lyser fortsatt med sin fysiska frånvaro.

Arméns mäktige stabschef Ahmad Gaid Salah meddelade dessförinnan att han avfärdar det ursprungliga avgångsbeskedet. Han hävdar att det förts fram av någon annan som inte hade behörighet att göra det.

I helgen tog arméledaren initiativ till en konstitutionell process för att avsätta Bouteflika med hänvisning till dennes sviktande hälsa. Under tisdagen skyndade han på det arbetet.

Ahmad Gaid Salah, som sakta men säkert skiftat position när protesterna i algeriska städer växt i styrka, sade att han står på folkets sida och att det inte fanns någon tid att förlora.

"Förändrar ingenting"

Protesterna började i mitten av februari, då det meddelades att president Bouteflika skulle ställa upp för en femte mandatperiod i vårens val. Efter några veckor drogs kandidaturen tillbaka, men valet sköts upp på obestämd framtid, vilket bara förstärkte protesterna.

Bouteflikas första avgångsbesked mottogs med skepsis av demonstranter. I tisdags marscherade hundratals studenter genom huvudstaden Alger igen, med krav om mer långtgående reformer där även den mäktiga militären tappar inflytande. Protestledare sade att det är viktigt att inte erkänna övergångsregeringen.

Annons

Bland annat sjöng de "Vi vill inte ha Bouteflika eller Said". Said Bouteflika är den 82-årige presidentens yngre bror, som enligt kritiker är en av maktspelarna bakom kulisserna.

Efter det senare avgångsbeskedet på tisdagskvällen rullade tutande bilar i konvojer längs Algers gator, många med grönvita flaggor vajande ur fönstren.

Knappt synts till

Abdelaziz Bouteflika har bara framträtt offentligt vid ett fåtal tillfällen sedan han drabbades av ett slaganfall för fem år sedan, och då i rullstol. Frågetecken har satts för hans hälsa - och för huruvida det verkligen är han som fortsatt att styra landet.

I helgen skapades en övergångsregering, enligt officiella uppgifter på Bouteflikas initiativ. Den har inte mötts av något oppositionellt erkännande. Arméns stabschef Ahmad Gaid Salah fick behålla sin post som vice försvarsminister i den nya regeringsbildningen.

Medan spekulationerna gick på högvarv om en maktkamp i det dolda kom besked om att myndigheterna drar in passen för en rad oligarker som anses stå Bouteflikas läger nära.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons