Annons
Nyheter

HRW: Nya bevis för indoktrinering i Xinjiang

De spärras in för att programmeras om av regimen. Kina har länge förföljt sin muslimska uigur-minoritet i Xinjiang - men nu kommer människorättsorganisationen Human Rights Watch med nya belägg för ett systematiskt förtryck.(TT)
Publicerad 10 september 2018

En del får besök av polisen i hemmet och blir bortförda efter godtyckliga anklagelser. Andra grips på flygplatsen när de ska resa utomlands. Den som har "tur" hamnar i ett läger, där dagarna består av bland annat politisk indoktrinering och tvångsundervisning i mandarin. Klarar man inte undervisningen får man stanna i lägret fem år i stället för ett.

Andra hamnar i häkten, där de utsätts för övergrepp och anklagas för påhittade brott, och många skickas därifrån vidare till fängelse, enligt en granskning från Human Rights Watch (HRW) om den kinesiska regimens förtryck av uigurer i Xinjiang.

Annons

Repressiv politik

””
””

Peking har länge fört en repressiv politik mot den muslimska minoriteten uigurer i den självstyrande regionen i nordvästra Kina. Regimen anser uigurerna vara extremister, med åsikter som inte passar i den kinesiska staten och att stränga regler därför behövs.

Tidigare i somras visade en rapport från en människorättskommitté inom FN att en miljon uigurer har placerats i olika läger i Xinjiang, läger som inte har något stöd i kinesisk lagstiftning. Peking tillbakavisade anklagelserna, men rapporten från HRW kan alltså avslöja nya bevis.

””
””

Test för FN

Människorättsorganisationer för en hård kamp för sin existens i dagens Kina och HRW:s utredare har inte kunnat göra research på plats i Xinjiang. De intervjuade, 58 personer, är i stället uigurer som har lämnat regionen, bland dem många etniska kazaker som övergett Kina för Kazakstan.

Enligt HRW är det som sker i Xinjiang en kränkning av mänskliga rättigheter i en utsträckning som inte har setts i Kina på decennier.

"Xinjiang blir ett test av om FN och berörda regeringar är beredda att belägga ett allt mäktigare Kina med sanktioner för att få slut på förtrycket", skriver HRW:s Kinachef Sophie Richardson.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons