Annons
Nyheter

Portugal vill underlätta könskorrigering

Portugals parlament har godkänt en lag som gör det möjligt för personer över 16 år att genomgå könsbekräftande ingrepp utan att det föregås av ett medicinskt utlåtande som visar på "identitetsstörning". Den nya lagen måste nu undertecknas av den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa.(TT)
Publicerad 13 juli 2018

Den nya lagen måste nu undertecknas av den konservativa presidenten Marcelo Rebelo de Sousa. Han har lagt sitt veto mot en tidigare version av lagen, då han ville att det skulle krävas en medicinsk bedömning av personer under 18 år.

I den nya lagen finns därför ett krav på ett medicinskt intyg för minderåriga, men det intyget ska bara bekräfta att personen är i stånd att fatta beslutet och att hen är medveten om dess konsekvens. Lagen innebär även att det inte är tillåtet att utföra könskorrigerande ingrepp på barn som föds med både manliga och kvinnliga könsorgan. De ska i stället kunna välja sitt kön senare i livet.

Annons

Det är ännu ett steg som Portugal tar för att underlätta könsbekräftande vård. I våras röstade parlamentet igenom en lag som tillåter att personer över 16 år ändrar sitt kön och namn i offentliga handlingar utan läkarintyg. Innan det låg åldersgränsen på 18 år. 2011 fick transpersoner möjlighet att korrigera sitt kön juridiskt, så länge personen var över 18 år och hade fått diagnosen könsdysfori av läkare.

Rättad: I en tidigare version av den här texten förekom en missvisande uppgift om möjligheten att välja könsidentitet i olika länder. I en tidigare version av faktarutan förekom även en missvisande uppgift om behandling av könsdysfori.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons