Annons
Nyheter

Ny blodlösning för svenskar i Mali

Det står en till synes anspråkslös grön container på basen för den svenska militära styrkan i Mali. Men dess innehåll är mycket avancerat - och ökar styrkans tillgång till livsviktigt blod från 20 till 250 enheter.(TT)
Publicerad 7 oktober 2015
Det står en till synes anspråkslös grön container på basen för den svenska militära styrkan i Mali. Men dess innehåll är mycket avancerat - och ökar styrkans tillgång till livsviktigt blod från 20 till 250 enheter. Ökenvärmen på basen utanför Timbuktu h
Det står en till synes anspråkslös grön container på basen för den svenska militära styrkan i Mali. Men dess innehåll är mycket avancerat - och ökar styrkans tillgång till livsviktigt blod från 20 till 250 enheter. Ökenvärmen på basen utanför Timbuktu h

Ökenvärmen på basen utanför Timbuktu hänger som en kvävande tyngd över de cirka 250 svenska soldaterna, får svetten att rinna i rännilar. Men inne i den gröna containern råder behaglig svalka. En stor frys, ett kylskåp samt maskiner för att rena röda blodkroppar från konserveringsämnen. Mätare och digitala siffror, blankputsade ytor, fejat och skurat in i minsta hörn.

Fram till helt nyligen har styrkan fått nytt blod nerskickat en gång i månaden. Men det är 500 mil till Sverige och röda blodkroppar har en hållbarhetstid på bara 42 dagar. När försändelsen når det svårtillgängliga Timbuktu är det kanske en månads hållbarhet kvar, innan nytt måste skickas ner igen.

Annons

"Riktigt bra"

Men nu har svenskarna fått tillgång till Nederländernas koncept med blodcontainer. Där är alla blodkomponenter nerfrysta till 80-85 minusgrader - och hållbarheten ökar till 5-10 år. Den svenska styrkans tillgång till blod är nu också 12,5 gånger större - något som är oerhört viktigt vid en stor olycka eller en militär attack.

””

Containern skapar också en säkerhet, eftersom det är svårt att veta om blod på lokala sjukhus verkligen har kontrollerats ordentligt, säger Sidenö.

Blodkomponenterna tinas upp, en mindre mängd som hålls i kylskåp i en ständig beredskap eller större mängder när något händer som skapar större behov.

””

Lånar gratis

Han har varit drivande i det svensk-nederländska samarbetet, som inleddes i fjol. Svensk personal har utbildats i Nederländerna, som också har trupp i FN:s fredsbevarande styrka i Mali. Containern får Sverige, på vissa villkor, låna gratis av Nederländerna - som använt systemet sedan 2003 för marktrupper och på fartyg.

Sidenö går så långt som att säga att det är den bästa blodcentralen i hela Mali.

””

"Enormt lyft"

Den svenska styrkans chef, överstelöjtnant Jonas Lotsne, är imponerad av containern.

””

Den 62-årige Börje Sidenö är ångermanlänningen som efter många år i huvudstaden talar med ganska utpräglat stockholmsk dialekt. Ögonen söker sig ömsom åt sidan, ömsom beskådar de samtalspartnern med skarp blick.

Annons

Sidenö ger ett klurigt intryck. Han är också utbildad ingenjör och har tidigare med kreativitet utvecklat sjukvårdskonceptet för den svenska styrkan i Afghanistan.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons