Annons
Nyheter

Historiskt ja från tyskt gaypar

Det är nästan 40 år sedan de kysstes för första gången. Nu har Karl Kreile, 59, och Bodo Mende, 60, blivit det första samkönade paret i Tyskland att ingå äktenskap. - Vi har äntligen uppnått juridisk jämlikhet. Det har varit 25 år av hårt arbete för att nå fram till det, säger Mende.(TT)
Publicerad 1 oktober 2017
””

Paret sade ja till varandra i Berlin på söndagsförmiddagen vid ett bord dekorerat med vita blommor och regnbågsflaggor.

När de utväxlat sina "ja" vände de sig mot det månghövdade medieuppbådet, delade sin första omfamning som gifta och kysstes.

””
Annons

Kreile och Mende var inte de enda som utnyttjade det faktum att en del rådhus höll extra öppet på söndagen för att fira att lagen om samkönade äktenskap trätt i kraft i EU:s största land. Omkring ett dussin par var bokade för vigsel i Berlin och ungefär lika många i Hamburg.

Tysklands parlament klubbade genom lagen i juni.

Människorättsorganisationer säger att det finns mycket kvar att göra. Barn till lesbiska par kan till exempel inte på pappret få två mammor.

De nygifta paren kommer dessutom inte kunna registreras som annat än make och hustru, eftersom myndigheternas system än så länge inte klarar av att två män eller två kvinnor gifter sig.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons