Annons
Nyheter

Valet snart avgjort i Storbritannien

Vallokalerna i Storbritannien stänger om ett par timmar. Frågan är hur säker eller osäker segern är för premiärminister Theresa May. Hur som helst kastar de senaste veckornas terrordåd en mörk skugga över parlamentsvalet.(TT)
Publicerad 8 juni 2017

När britterna går till valurnorna för tredje gången på två år är det efter en valrörelse som har färgats av de blodiga dåden i London och Manchester.

För många britter har säkerhet blivit den viktigaste valfrågan.

””
Annons

Hon röstade på Konservativa partiet (Tories) - främst som en protest mot den skäggiga Labourledaren Jeremy Corbyn.

””

Kritik mot terrorutspel

Manusförfattaren Jonathan Wilson, 33 år, lade sin röst på socialdemokratiska oppositionspartiet Labour.

””
””

Enligt Toryledaren Theresa May måste terrorbekämpningen bli hårdare och lagar om mänskliga rättigheter kunna ändras om de står i vägen för det. Ett uttalande som Labour och Liberaldemokraterna kritiserat hårt.

"För gamla att bråka"

I en annan del av Holloway har golvläggaren Alan Lawlea, pensionären Jim Duggan och muraren Jim Doherty samlats utanför en vallokal. De röstar inte på samma parti, men låter inte politiskt gruff förstöra deras livslånga vänskap.

””

Precis som alla andra som TT träffar under valdagen tror kompisgänget inte att Labour har någon chans att vinna. Men under den senaste veckan har avståndet till Tories minskat betydligt i opinionsmätningarna.

Labours ryck

När Theresa May överraskande utlyste nyval i slutet av april var hennes plan att stärka sitt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle vinna över Labour med över 20 procentenheter.

Fast på sistone har Labour ryckt fram. På onsdagen indikerade en mätning från Yougov till och med att Tories mister sin majoritet i parlamentet, vilket vore sensationellt. Andra mätningar de senaste dagarna pekar på att May behåller sin majoritet. Men någon promenadseger är inte att vänta.

Annons

Lång natts väntan

Vallokalerna stänger klockan 23 svensk tid, men om väljare fortfarande köar då kommer de att tillåtas rösta.

En stark fingervisning om valresultatet väntas i en stor vallokalsundersökning för etermediebolagen BBC, ITV och Sky när vallokalerna stänger.

De första riktiga resultaten väntas inte in förrän runt klockan ett i natt. Det stora flertalet valkretsar väntas rapportera sina resultat mellan klockan fyra och klockan sju i morgon bitti.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons