Annons
Nyheter

Nu blir omslagsflickan deporterad

En bild av den afghanska flickan blev världsberömd. Nu, 30 år senare, är Sharbat Gula dömd till två veckors fängelse i Pakistan och sedan ska hon deporteras till Afghanistan. Bilden togs i ett flyktingläger och publicerades i National Geographic på 80-talet.(TT)
Publicerad 4 november 2016

Bilden togs i ett flyktingläger och publicerades i National Geographic på 80-talet. I förra veckan greps Sharbat Gula, anklagad för att leva i Pakistan med falska id-handlingar. När hon framträdde inför domstolen på fredagen erkände hon, enligt advokaten Mubashar Nazar som också säger att hon har avtjänat det mesta av straffet.

Efter domen har hon talat med nyhetsbyrån AFP från ett sjukhus i staden Peshawar där hon vårdas för hepatit C. Gula uppger att hennes make och en av hennes döttrar har dött av hepatit C. Hon sade också att hon betraktar Pakistan som sitt hem eftersom hon levt där länge.

Annons

Afghanistans konsulat meddelar att hon har betalat böter, och att hon kommer att få hjälp att ta sig till Afghanistan på måndag.

””

Fotografen Steve McCurry, som tog bilden av Sharbat Gula som barn, återfann henne 2002 i en afghansk by. Då var hon gift med en bagare och hade tre döttrar.

Pakistanska myndigheter uppger att hon ansökte om id i Peshawar 2014 på falska grunder.

Enligt FN:s flyktingorgan UNHCR återvänder nu hundratusentals afghaner till hemlandet av fruktan för skärpt flyktingpolitik i Pakistan

TT

Annons
Annons
Annons
Annons