Annons
Nyheter

Nordkorea uppges bygga på robotbas igen

Nordkorea ser ut att ha byggt på robot- och raketbasen Tongchang-ri, som landet började montera ned efter att diktatorn Kim Jong-Un och USA:s president Donald Trump möttes i fjol. Nordkorea gör en markering - men utan att gå för långt, bedömer en analytiker.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Amerikanska och sydkoreanska satellitbilder från robot- och raketbasen Tongchang-ri i Nordkorea visar hur ett tak och en dörr har byggts på anläggningen. Det är den första aktiviteten som observerats vid basen på drygt sju månader.

Det handlar om en välbalanserad markering från Nordkorea, som testar Vita husets tålamod utan att gå för långt, menar Niklas Swanström, Nordkoreaanalytiker och chef för Institutet för säkerhets- och utvecklingspolitik (ISDP).

””
””
Annons

Används i två syften

Flera experter understryker att det är för tidigt att säga vad aktiviteterna tyder på. Uppskjutningsstationen Tongchang-ri, belägen intill Gula havet på Nordkoreas västkust, har nämligen två syften: Den används visserligen för att testa långdistansrobotar utrustade med kärnvapensstridsspetsar, men också för uppskjutningstester av satelliter inom Nordkoreas rymdprogram.

””

Att verksamheterna likställs beror på att den teknik som används för satellituppskjutningar till stor del används även vid tester av långdistansrobotar.

””
””

Trump skulle bli besviken

Observationerna från Tongchang-ri kommer bara dagar efter att mötet mellan Kim Jong-Un och Donald Trump i Hanoi i Vietnam abrupt avslutades, utan någon ny överenskommelse om kärnvapennedrustning eller USA:s sanktioner mot landet.

””
””

I en intervju med tv-kanalen Fox Business varnar Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton för att nya sanktioner kan tillkomma om nordkoreanerna inte avvecklar kärnvapenprogrammet.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons