Annons
Nyheter

Njuggare asylpolitik på väg i Norden

Det svenska beslutet att tillfälligt införa gränskontroller har satt fart på den politiska debatten i våra nordiska grannländer. En stramare asylpolitik är att vänta. Partierna i norska stortinget har fått omkring hundra asylförslag att ta ställning till.(TT)
Publicerad 13 november 2015

Partierna i norska stortinget har fått omkring hundra asylförslag att ta ställning till. Uppgiften är att få kontroll över asylströmmen i norr och utmejsla en ny asylpolitik. Regeringen har lagt fram 15 förslag till åtstramningar för att få kontroll på antalet asylsökande som kommer till Norge och begränsa framtida tillströmning.

Bland förslagen finns begränsningar i familjeåterförening, ökad användning av tillfälliga uppehållstillstånd och snabbare avvisningar av personer utan skyddsbehov.

Annons

Centern uppbackare

Senterpartiet har blivit högerregeringens främsta uppbackare och har föreslagit en stängning av gränsen till Ryssland och en luftbro från Kirkenes till Kabul. Allt för att människor inte ska lockas att komma till Norge via Ryssland.

Tack vare Senterpartiet behöver regeringen inte oroa sig för nederlag i stortinget i frågan.

””

Hon har förståelse för det svenska beslutet om gränskontroller och säger att Norge redan under två månader har haft ökad aktivitet vid gränsen.

””

Danskt åtgärdspaket

Danmark har redan infört strängare regler för bidrag, uppehållstillstånd och familjeåterförening men statsminister Lars Løkke Rasmussen anser att läget på asylområden är så allvarligt att det inte är nog. Han vill förkorta uppehållstillstånden och sänka bidragen till asylsökande ytterligare.

Det danska åtgärdspaketet ska diskuteras på fredagen.

I Finland kräver social- och hälsominister Hanna Mäntylä, som representerar Sannfinländarna, snabbavvisningar av asylsökande vid svenska gränsen.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons