Annons
Nyheter

New York saltvarnar på menyn

New York har beslutat att matserveringar ska varna för mat som innehåller mer salt än den rekommenderade dagliga mängden. Saltvarningarna ses som ett sätt att bekämpa hjärtsjukdomar. Beslutet berör kedjor med fler än 15 restauranger runtom i landet.(TT)
Publicerad 1 december 2015

New York har beslutat att matserveringar ska varna för mat som innehåller mer salt än den rekommenderade dagliga mängden. Saltvarningarna ses som ett sätt att bekämpa hjärtsjukdomar.

Beslutet berör kedjor med fler än 15 restauranger runtom i landet. Det innebär att de ska ha en symbol i form av ett saltkar på menyn för rätter som innehåller 2,3 gram natrium eller mer, ungefär den mängd som en tesked rymmer.

Annons

Staden vill också att restaurangerna ska varna för att ett stort saltintag kan öka risken för hjärtsjukdomar och stroke.

Kedjorna har haft 90 dagar på sig att anpassa sig efter beslutet, som togs enhälligt av stadens hälsostyrelse i september. Från den 1 mars tvingas kedjor som inte följer direktiven betala 200 dollar i böter.

Regeringen rekommenderar ett saltintag på mindre än 2,3 gram per dag. New York är den första staden i USA som har saltvarning på menyn.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons