Annons
Nyheter

Netanyahus utmanare vill se "separation"

Israels främsta oppositionsparti går till val på att israeler ska "separeras" från palestinier - utan att för den sakens skull använda ordet tvåstatslösning.(TT)
Publicerad 6 mars 2019

Den mittenorienterade Blå och vit-alliansen (hebreiska: Kahol lavan) har lanserat sin valplattform och meddelar att man vill arbeta tillsammans med arabländer i området för att "intensifiera processen för separation från palestinierna och samtidigt kompromisslöst säkra Israels säkerhetsintressen".

Alliansen bildades för bara ett par veckor sedan när tre partier gick ihop. Den leds av Benny Gantz, generalen som sedan tidigare pekats ut som premiärminister Benjamin Netanyahus främste utmanare, och den tidigare finansministern Yair Lapid.

Annons

"Två stater till slut"

Av deras första gemensamma plattform framgår att de vill att Israel ska behålla kontrollen över Jordandalen mellan Västbanken och Jordanien, samt över områden som ockuperats på Västbanken. Men när det gäller andra, mer enskilda områden är de desto mer luddiga kring vad som bör göras.

””

USA:s president Donald Trump väntas offentliggöra en fredsplan för Israel och Palestina efter det israeliska valet i april.

Ultranationalister godkänns

Opinionsmätningar tyder på att Blå och vit-alliansen kommer att samla fler mandat i parlamentet, knesset, än Benjamin Netanyahus parti Likud, som tvärt motsätter sig att Israel skulle släppa mark till palestinierna. Men Netanyahu väntas enkelt kunna samla en koalition med mer högerorienterade partier.

Den israeliska valmyndigheten har godkänt två omstridda kandidater från det ultranationalistiska och partiet Otzma Yehudit (på svenska ungefär Judisk makt). Den israeliske riksåklagaren Avichai Mandelblit ansåg att de skulle stoppas efter flera uppviglande och rasistiska utspel riktade mot Israels araber.

Att partiets kandidater tillåts ställa upp innebär i praktiken att vågen viktas ytterligare åt Benjamin Netanyahus håll.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons