Annons
Nyheter

Fyra pojkar ute ur grottan - insatsen avbruten

Fyra av pojkarna har nu kunnat räddas ur Tham Luang-grottorna i Thailand. Insatsen har avbrutits för dagen och dykare förbereder sig för nästa vända. Fyra av sammanlagt tolv pojkar har räddats och förts till sjukhus, enligt räddningsledningen.(TT)
Publicerad 8 juli 2018

Fyra av sammanlagt tolv pojkar har räddats och förts till sjukhus, enligt räddningsledningen. Den första räddade pojken kom ut ur grottan strax före klockan 18 lokal tid.

Totalt 90 dykare deltar i insatsen - 40 thailändska och 50 utländska. De behöver nu minst tio timmar av förberedelser innan nästa fas, enligt räddningsledaren. Kvar i grottan är åtta pojkar och deras fotbollstränare.

Annons

Enligt lokala medier fördes de räddade pojkarna med ambulans till en helikopter, och sedan flögs de till regionsjukhuset Chiangrai Prachanukroh i Chiang Rai.

Tidigare under dagen förekom uppgifter med hänvisning till thailändska myndighetskällor, att totalt sex pojkar har räddats. Vid presskonferensen bekräftades dock bara fyra. De övriga åtta plus tränaren befinner sig fortfarande där de först hittades, enligt räddningsledaren Narongsak Osottanakorn.

"Pojkarna fick lugnande"

””
””

Karadzic berättar också att dykare stod redo längs med grottan och såg till att dykarna som hade med sig pojkarna fick nya lufttuber.

Det unga fotbollslaget har suttit därinne i kvavt mörker i två veckor fångna av monsunen, medan en hel värld lidit med dem och följt räddningsmanskapets ansträngningar.

När dykargruppen gick ned i grottan första gången under förmiddagen lokal tid förutspådde räddningsledaren att de första pojkarna skulle kunna räddas på omkring elva timmar. Nu gick det lite fortare än så.

Hela räddningen har beräknats ta tre till fyra dagar.

””

Hon var orolig att något fortfarande kunde gå fel.

Över 1 000 på plats

Föräldrar har uppmanat tränaren att inte skuldbelägga sig själv, skriver tidningen La Vanguardia. "Tack för att ni tar hand om våra söner. Ni är där med dem. Kom ut ihop med dem i säkerhet", skriver föräldrarna.

Annons

Under tiden har anhöriga, journalister och andra intresserade samlats vid grottlabyrintens ingång på bergssluttningen - till slut en trängsel på över 1 000 personer. Under morgonen motade polis bort alla som inte direkt deltog i insatsen, och journalister makade i stället ihop sig på en lerig kulle i närheten för att kunna rapportera därifrån.

De tolv pojkarna i åldrarna 11-16 år och deras 25-årige tränare gick in i grottsystemet den 23 juni, trots varningsskyltar. Och blev fast. Monsunregnet kom, och de smala gångarna blev snabbt översvämmade. När dykare äntligen hittade gruppen hade den varit instängd i nio dygn. Men alla var vid liv.

En luftledning på uppemot två kilometer kunde till slut ledas in till deras håla för att inte syret ska ta slut, och samtidigt har man intensivt pumpat ut och lett bort vatten.

Hotande skyfall

Ett häftigt skyfall på lördagen påminde om faran som vädret utgör. Det varade bara en halvtimme, men nytt och mer ihållande ösregn förutses för de närmaste dagarna. Då kan vattnet stiga så att gruppens lilla klipphylla krymper till mindre än tio kvadratmeter, sade räddningsledaren Narongsak Osottanakorn sent i lördags kväll:

””

Anhöriga hade i alla fall fått livstecken från de instängda. Dykare kom ut med meddelanden skrivna i dunklet med blyerts på rutat, lite fläckigt papper, där ungdomarna, en efter en, hälsar till mamma och pappa och halvt på skämt ber dem komma med deras älsklingsrätt.

Allting började med att en mamma anmälde sin son försvunnen när han inte kommit hem från fotbollsträningen den 23 juni. Och sedan hittade man cyklar och skor utanför grottan, varvid en enorm räddningsansträngning drogs i gång.

Rättad: I en tidigare version angavs fel klockslag för när den snabbaste gruppen väntas vara ute ur grottan.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons