Annons
Nyheter

Monsunregnen slår hårt mot rohingyernas läger

Monsunregnen slår till med full kraft mot flyktinglägren i Bangladesh där hundratusentals rohingyer befinner sig. Nu hotar läget att snabbt förvärras. - Vägar går sönder och marken kring latrinerna eroderar. Regnvatten och avföring rinner rätt in i lägren, säger Frederik Frisell på Sida.(TT)
Publicerad 13 juni 2018

Skyfallen har just börjat och monsunperioden riskerar att försämra den redan utsatta situationen för de många människor från folkgruppen rohingya som är på flykt undan förföljelserna i Myanmar (Burma). Regnandet satte i gång på allvar i söndags. Det var då som Frederik Frisell, humanitär samordnare på Sida, anlände till det största flyktinglägret Kutupalong i kustområdet Cox's Bazar vid Bengaliska viken.

””

Flera jordskred kopplade till monsunsäsongens start har skakat sydöstra Bangladesh och dödat minst tolv personer på bara ett par dagar, uppger AFP. Flera av de döda, bland dem ett litet barn, är rohingyer.

Annons

Småbarn drabbas mest

De sanitära förhållandena i lägret Kutupalong är svåra, inte minst då många av de avträden som finns på kullarna som omger lägret har rasat samman av det häftiga regnandet. Därmed sprids avföring runt i lägret. Magsjukdomar kan innebära livsfara för ett litet försvagat barn.

””

Husen som flyktingarna bor i är skrala byggen av bambupinnar, plast och presenningar - ett minst sagt bristfälligt skydd mot monsunvädrets makter. Regnen förvandlar också de rudimentära jordtrapporna som finns i lägret till små vattenfall som rinner nerför sluttningarna.

Riskabelt gungfly

I Kutupalong, som alltmer börjar likna ett riskabelt gungfly, lever omkring 700 000 människor. För att kunna laga mat avverkas skogen runt lägret i hög takt och träd och rötter som stabiliserar marken försvinner, berättar Frederik Frisell. Flyktingarna tvingas allt längre bort för att få tag på ved, och dessutom blir bränslet blött och fuktigt i regnet. Svårigheterna att koka mat som ris och bönor har gjort att UNHCR har inlett ett projekt, som Sida är med och finansierar, för utdelning av gaskök.

””

Flyktinglägret har dessutom stängts av för biltrafik under de närmaste dygnen, på grund av det dåliga väglaget, vilket lägger sten på börda.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons