Annons
Nyheter

Misstänkt rysk agent i uppgörelse i USA

Maria Butina anklagas i USA för att vara rysk agent som försökt infiltrera den inrikespolitiskt mäktiga vapenlobbyn NRA. Nu har hon erkänt sig skyldig i en uppgörelse och åklagarna hoppas kunna lära sig mer om rysk inblandning i amerikansk politik.(TT)
Publicerad 13 december 2018

Butina erkände en åtalspunkt och ingick uppgörelsen med åklagarna i en federal domstol i Washington på torsdagen. Den punkt Butina erkände är att hon inte har registrerat sig i USA som någon som arbetar på uppdrag av en utländsk regering. Hon riskerar därmed sex månaders fängelse och utvisning.

Åklagarna anser att hon med början 2015 och tillsammans med en rysk och två amerikanska medborgare försökt infiltrera NRA (National Rifle Association), som är lierad med Republikanerna. Syftet ska ha varit att få den blivande presidenten Donald Trump vänligt inställd till Ryssland.

Annons

Möte Putin-Trump

En av amerikanerna var enligt åklagarna Butinas pojkvän Paul Erickson, organiserad republikan och med goda kontakter i NRA. För att vara med i sammansvärjningen, bland annat som finansiär, pekas också Alexander Torshin ut - allierad med Rysslands president Vladimir Putin och tidigare rysk vice centralbankschef.

Butina, som pluggade vid ett universitet i Washington, fick goda kontakter i Republikanerna. Hon fick ögonen på sig när hon vid ett valmöte i Las Vegas i juli 2015 valdes ut till att fråga Trump om hans planer för kontakterna med Moskva.

I början av 2016 var Paul Erickson i kontakt med Rick Dearborn, aktiv i Trumpkampanjen, och erbjöd hjälp med att arrangera ett möte mellan Putin och Trump före valet i november samma år.

Putin nekar

I början av maj 2016 deltog sedan både Torshin och Trumps son Donald Trump Jr vid en NRA-tillställning i Kentucky, men det är oklart om de talade med varandra.

Inga bevis har samtidigt lagts fram för att Butina arbetat för något av de ryska underrättelseorganen.

I tisdags tvådde Putin sina händer om saken.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons