Annons
Nyheter

Algeriets styre vill prata om "folkets vilja"

Den algeriska regeringen säger sig vilja diskutera ett nytt politiskt system som bygger på "folkets vilja". Protesterna fortsätter efter att president Bouteflika lagt ned sin kandidatur i valet - nu av oro för att han förlänger innevarande mandatperiod.(TT)
Publicerad 13 mars 2019

Under flera veckors tid har det demonstrerats på orter över hela Algeriet mot att president Abdelaziz Bouteflika ställt upp i presidentvalet, för en femte mandatperiod.

På tisdagen meddelade den 82-årige presidenten att han drar tillbaka sin kandidatur - men också att valet skjuts upp på obestämd tid.

Annons

Beskedet lugnade inte demonstranterna, snarare tvärtom. Missnöjesyttringarna fortsatte på onsdagen, bland annat i form av en lärarstrejk med hundratals deltagare i huvudstaden Alger. I stället för att protestera mot att den 82-årige presidenten söker en femte mandatperiod protesteras det nu mot vad man ser som ett försök av Bouteflika att förlänga sin fjärde.

"Dialog vår plikt"

Bouteflika meddelade att det i stället för val kommer att skapas tillfälle för samtal och överläggningar, med målet att reformera den algeriska grundlagen. Regeringen säger sig sträcka ut en hand till demonstranterna.

””
””

Den mäktiga militärmakten markerar samtidigt mot alla eventuella oroligheter som kan uppstå vid protesterna. Den kommer att säkerställa landets säkerhet "under alla omständigheter och villkor", säger landets vice försvarsminister Ahmed Gaed Salah till tv-kanalen Ennahar.

Protester på fredag

Nya demonstrationer planeras likväl till fredagen. En framträdande person som leder protesterna, professorn Fodil Boumala, säger att det inte är aktuellt med någon dialog:

””

82-årige Abdelaziz Bouteflika tog makten med militärens stöd år 1999. Han har dock knappt synts till i det offentliga sedan han drabbades av ett slaganfall 2013 och har nyligen vårdats i Schweiz.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons