Annons
Nyheter

Orkanen Michael har nått land

Orkanen Michael har nått land. Den har byggts upp i styrka över Mexikanska golfen och drar in över norra Florida med kastvindar på över 69 meter per sekund. Orkanen har graderats upp till en fyra på den femgradiga skalan, och enligt myndigheterna är den inte långt ifrån att klassas som en femma.(TT)
Publicerad 10 oktober 2018

Orkanen har graderats upp till en fyra på den femgradiga skalan, och enligt myndigheterna är den inte långt ifrån att klassas som en femma.

Den slår in vid Panama City i norra Florida med kastvindar på nära 69 meter per sekund, störtfloder och kraftiga skyfall, rapporterar amerikanska medier.

Annons

Inte sedan 1851

Det kan bli den mest intensiva orkanen i området Panhandle sedan 1851, enligt Brock Long, chef vid katastrofmyndigheten Fema.

””

Trump sade att flera som bor i området är väldigt fattiga vilket har gjort det svårare för dem att evakuera.

””

Presidenten har utfärdat nödläge för hela Florida, vilket frigör federala resurser till räddningsinsatser. Minst 2,1 miljoner invånare har tvingats evakuera eller frivilligt tagit sig till säkrare platser, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

För sent att evakuera

Floridas guvernör Rick Scott sade på onsdagsmorgonen att stormen är den värsta som delstaten upplevt det senaste århundradet och han uppmanade människor att söka skydd.

Även de södra delarna av delstaterna Alabama och Georgia kan drabbas av orkanen. Även delstaterna North och South Carolina kan komma att påverkas av ovädret. De utsattes för inte så länge sedan för ovädret Florence, som krävde tiotals liv och orsakade stora översvämningar.

Läget är nu så akut att det är för sent att evakuera människor som stannat kvar i kustområdena. Vindarna väntas driva upp havsnivån vilket tillsammans med regn kan orsaka stora översvämningar. Vissa områden hade redan svämmats över innan Michael nådde land, då regn börjat dra in över regionen inför stormens ankomst.

Slog mot Centralamerika

Myndighetsprognoserna för delstatshuvudstaden Tallahassee med omgivning, i Floridas nordvästra hörn, varnar för en "potentiellt katastrofal" utveckling. Enligt varningen kan orkanen orsaka stora strömavbrott, översvämningar, träd som faller på vägar och människor, skador på bebyggelse och en och annan tornado.

Annons

Michael har redan krävt minst ett tiotal liv i Centralamerika. Oljeplattformar har evakuerats i Mexikanska golfen och utvinningen av olja och gas har skruvats ned.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons